Groepstherapie bij praktijken

Bij verschillende praktijken wordt de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan groepstherapie. In deze groepsbijeenkomsten kunnen verschillende thema’s besproken worden. Ook is er de mogelijkheid om de oefeningen die in de individuele afspraken worden gedaan in een veilige setting in een groep toe te passen en een transfer naar het dagelijks leven te realiseren. In de individuele therapie wordt besproken of het een toevoeging is om ook naar deze bijeenkomsten te komen.

Vanuit de NVST worden er intensieve groepen voor kinderen met hun ouders, jongeren en volwassenen aangeboden door ervaren en deskundige NVST logopedist-stottertherapeuten, volgens de Richtlijn en Evidence based. Kijk hieronder voor meer informatie. U kunt hierover ook bij uw therapeut meer informatie aanvragen of kijken op de website van de Damstégroep.

Damstégroep: Integraal Zorgtraject Stotteren vanuit de NVST

Doorbreek de cirkel van je stotteren!

Pak samen het stotteren aan

Hoe overwin je stotteren beter dan in een groep?  Een bijzondere groep van mensen, die allemaal moeite hebben met vloeiend praten. Wie anders begrijpt jou beter?

Samen pak je het probleem van je stotteren aan.  Dat gaat over veel meer dan woorden die blijven haken. Minstens zo belangrijk is hoe jij je daarbij voelt. Waarschijnlijk vind je het niet fijn; misschien schaam je je.  Heel frustrerend, want je gaat nadenken als je moet praten. Dat maakt het alleen maar moeilijker…

Er zijn vier soorten groepstherapie binnen de Damstégroep:

  • De OK groep voor het ondersteunen van kinderen en hun ouders, als het stotteren chronisch lijkt te worden (Ouder-Kindtraining, 7-12 jaar)
  • De RAP groep voor jongeren die stotteren (Relaxed Anders Praten, 12-18 jaar)
  • De VIP groep voor volwassenen die stotteren en vrijer willen spreken (Vrijheid In Praten, 21+ jaar)
  • De JES groep voor volwassenen die stotteren en vooral aan hun spreektechniek willen werken (Je Eigen Spreektechniek, 18+ jaar)

Op de website van de Damstégroep vind je alle informatie, datums en inschrijfmogelijkheden. Deze groepen worden geleid door ervaren en deskundige logopedist-stottertherapeuten, speciaal daarvoor opgeleid en geregistreerd staan in het register IZS (Integrale Zorgtraject Stotteren) van de NVLF.

De groepstherapieën zijn vaak ingebed in een stuk individuele begeleiding, voorafgaand en na de groep, maar kunnen ook los gevolgd worden naast de individuele therapie bij de huidige logopedist of logopedist-stottertherapeut. Iedereen (mits je voldoet aan de voorwaarden) kan meedoen aan één van de intensieve groepen van de Damstégroep. Zie ook de documenten met instapcriteria voor de diverse groepen op deze pagina, welke je, samen met de logopedist goed moet checken alvorens je aan te melden.

Als behandelend logopedist is het van belang dat je weet wat een groepstherapie kan doen voor een jongere of volwassene die stottert. In de download ‘Damstégroepen – rol van logopedist’ lees je informatie over welke rol de logopedist in dit traject speelt.

Ook biedt de organisatie logopedisten en hun cliënten jaarlijks vrijblijvend de mogelijkheid om kennis te maken met de groepstherapieën van de Damstégroep, de therapeuten en de mensen die het al gevolgd hebben. Klik hier voor de datums van de eerstvolgende info-dagen.