Samenwerking logopedist en NVST-stottertherapeut
Allround logopedisten zijn ook bevoegd en in staat om stotteren te behandelen. De allround logopedist krijgt meestal een tijdige aanmelding of signalering bij de eerste signalen waarbij nog weinig sprake is van aangeleerde secundaire gedragingen. Daarnaast heeft de logopedist als voordeel de mogelijkheid therapie en voorlichting ‘dichtbij’ de cliënt te geven.
Vervolgens zijn er mogelijkheden om als reguliere logopedist samen te werken met een NVST-stottertherapeut, wanneer er vragen zijn over de behandeling bij stotteren of broddelen. De logopedist kan verwijzen naar een logopedist-stottertherapeut maar kan ook een (telefonisch) consult aanvragen of gecoacht worden bij het plannen en uitvoeren van de therapie. In de Richtlijn Stotteren zijn hierover een aantal aanbevelingen opgenomen:
- De logopedist dient de aanbevelingen uit deze richtlijn voor diagnostisch en therapeutisch handelen te kunnen uitvoeren. Indien de logopedist zich daartoe onvoldoende in staat acht, dient te worden doorverwezen naar een logopedist met meer expertise op het gebied van stotteren of naar een logopedist-stottertherapeut.
- Als tijdens twee- of driemaandelijkse evaluaties van het therapieproces blijkt dat de opgestelde realistische en haalbare behandeldoelen onvoldoende zijn gerealiseerd volgens de persoon die stottert of de logopedist/logopedist-stottertherapeut, dan moet de behandelende logopedist of logopedist-stottertherapeut de mogelijkheid van verwijzing naar een andere behandelaar bespreken.
Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met een NVST-therapeut bij jou in de buurt om te overleggen wat de mogelijkheden zijn.
Damstégroep: intensieve therapiegroepen NVST
Het is mogelijk jouw cliënt die stottert mee te laten doen aan de groepsbehandelingen uit het Integrale Zorgtraject Stotteren die door de Damstégroep vanuit de NVST worden aangeboden. Daaronder vallen de vier groepen OK (Ouder-Kindtraining, 7-12 jaar), RAP (Relaxed Anders Praten, 12-19 jaar), de VIP (Vrijheid In Praten, 21+ jaar) en de JES (Je Eigen Spreken, 18+ jaar).
Op de website van de Damstégroep vind je alle informatie, datums en inschrijfmogelijkheden. Deze groepen worden geleid door ervaren en deskundige logopedist-stottertherapeuten, speciaal daarvoor opgeleid en geregistreerd staan in het register IZS (Integrale Zorgtraject Stotteren) van de NVLF.
De groepstherapieën zijn vaak ingebed in een stuk individuele begeleiding, voorafgaand en na de groep, maar kunnen ook los gevolgd worden naast de individuele therapie bij de huidige logopedist of logopedist-stottertherapeut. Voor de volgen van de groepen gelden instapcriteria, waarbij gesproken wordt over de voorwaarden, doelen en contraindicaties. Zie hiervoor de documenten voor de OK-training, RAP-training, VIP-training en JES-training.
Ook biedt de organisatie logopedisten en hun cliënten jaarlijks vrijblijvend de mogelijkheid om kennis te maken met de groepstherapieën van de Damstégroep, de therapeuten en de mensen die het al gevolgd hebben. Klik hier voor de datums van de eerstvolgende info-dagen.
Voor meer informatie over de Damstégroep zijn er voor logopedist(-stottertherapeut)en verschillende informatieve interviews gemaakt:
Als behandelend logopedist is het van belang dat je weet wat een groepstherapie kan doen voor een jongere of volwassene die stottert. In de download ‘Damstégroepen – rol van logopedist’ lees je informatie over welke rol de logopedist in dit traject speelt.