Van leden voor leden

By 26 februari 2021 Ingekomen stukken

Voor deze nieuwsbriefeditie ontving de vereniging een ingestuurde column van NVST erelid Coen Winkelman voor in de NVST nieuwsbrief. Met aandacht voor de afname in de inhoudelijke opleiding van generalisten in ons vakgebied vloeiendheidsstoornissen. Coen wil graag aandacht vestigen op beleid of discussie rondom inhoudelijke kwaliteit van logopedisten die stotteren behandelen. De inleiding van zijn column is alsvolgt:

Bij veel goed geïnformeerde collega’s in de paramedie met een pessimistische blik op de toekomst hoor ik reële kritische vragen: hoe ziet de Zorg er in het algemeen anno 2024 uit? Hoe pakt de door velen bekritiseerde, ministerieel afgedwongen samensmelting opleidings-/beroepsprofiel uit? Hoe ziet ons vak er uit, met de op ministerieel niveau aangestuurde interprofessionele samenwerking? Om het klein te houden voor de NVST: hoe met name de eerstelijns stottertherapie?
Optimisme klinkt door in de quote ‘De pessimist klaagt over de wind, de optimist verwacht dat die draait, en de realist stelt de zeilen bij’, van schrijver W.A.Ward (1921-1994).
Over verborgen bedreigingen en creatieve opties om de zeilen bij te stellen.

Klik hier om zijn volledige column te lezen. en klik daarna op het linkje DOWNLOAD links onderaan’

Coen staat hierin niet alleen. Er zijn al jaren zorgen over de afname van de uren besteed aan stottertherapie in het bacheloronderwijs. Verschillende NVST-leden dragen bij aan het verbeteren en borgen van de kwaliteit van de behandeling van stotteren in Nederland, o.a. door het geven van cursussen en meewerken aan de Richtlijn Stotteren. Ook worden veel NVST-leden door generalisten geconsulteerd bij vragen. Zowel binnen praktijken, als op de Logopedisten Facebook en andere plekken. Onze uitgedragen boodschap is vaak helder: graag juiste en kwalitatief goede zorg zo dichtbij mogelijk, met consulteren of overdragen aan een specialist wanneer nodig. Het blijft een taak van de NVST om de kwaliteit van stottertherapie in Nederland te verbeteren.

Coen zou graag het open gesprek onder de leden aanwakkeren. Reacties op zijn column kunnen onder dit bericht geplaatst worden, onderaan deze pagina bij ‘Leave a Reply’.

Leave a Reply