Therapeutervaring en deelnemerspodcast VIP 2020

By 25 februari 2021 Damstégroep

Afgelopen jaar liep ik als stagiaire mee met de training “Vrijheid in Spreken” (VIP) van de Damstégroep. Het was een vreemd jaar, in plaats van 4 zaterdagen in 2 maanden waren de zaterdagen nu over het heel 2020 verspreid. Eén van mijn stagedoelen was om te ontdekken wat er anders is aan een intensieve groep in vergelijking met de extensieve groep die ik zelf in de praktijk ook geef. Daarnaast was ik nieuwsgierig wat er nu precies gebeurt in de VIP, niet alleen welke interventies er gedaan worden maar ook was ik nieuwsgierig naar het therapeutisch proces. In het kort kan ik vertellen dat ik heb ervaren dat een intensieve groep zoals de VIP gericht is op het ontdekken en ervaren van gevoelens die bij het stotteren horen en ieders persoonlijke gedragspatronen. Door de tijd die voor iedere oefening wordt vrijgemaakt, door het wachten op de ander, door de ervaring van de ander, gaan de deelnemers hierin steeds verder. Er komt rust om te durven voelen en te ervaren. Sommige deelnemers maakten tussen de trainingsdagen door al gerichte stappen in het aangaan van situaties die ze voorheen vermeden of konden zich al anders opstellen in gesprekken.  Voor wat betreft het stotteren zelf, op het moment waarop een deelnemer stotterde, zag ik dat er meer ruimte was om het stottermoment te laten komen, te laten horen en te laten zien in de groep, in plaats van de stotter door te drukken. Het was heel inspirerend om te zien hoe snel de groep een groep werd. Er waren zeer grote verschillen in leeftijd en achtergrond, er ontstond snel een band en er was ook veel plezier met elkaar!

Meer weten? En meer weten wat de deelnemers zelf hebben te vertellen over de VIP? Beluister de Podcast VIP op Spotify die ik samen met drie deelnemers heb gemaakt over de VIP 2020!

Anneke Busser

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply